Vluchtelingen en het jaar 2015

Herman Stomphorst/ december 31, 2015/ Algemeen

Vluchtelingen

Zo op oudejaarsdag is het goed om terug te blikken. Wat heeft 2015 ons en de vluchtelingen gebracht? Angst die onder de bevolking ontstaan is na de dubbele aanslagen in Parijs. Een (ongrondwettelijk!) besluit om zonder voorafgaande toestemming van het parlement de oorlog te verklaren aan de Islamitische Staat (IS) (Lees hier meer). Een enorme stroom vluchtelingen die wereldwijd op gang gekomen is. En een smaldeel van onze bevolking wat meent op een harde manier te moeten laten horen dat deze vluchtelingen hier niet welkom zijn.

refugeeswelcome_omnya

Onze stichting

Bijzonder dat wij juist begin van dit jaar besloten om de stichting Krimpenerwaard Intercultureel op te richten. De al langer bestaande Ontmoetingsgroep in Stolwijk en Haastrecht werd zo een formele stichting. Al snel kon ook, in samenwerking met de SWOB, in Bergambacht een ontmoetingsgroep gestart worden. En last but not least sloot de ontmoetingsgroep Lekkerkerk zich bij ons aan.

Als stichting mogen wij inmiddels een warme plek zijn voor vluchtelingen in de Krimpenerwaard. Voor mensen die, geheel ontheemd, soms moeite hebben om hun leven hier op orde te krijgen. Mensen die verdwalen in de Nederlandse bureaucratie. Die moeite hebben om werk te vinden. Die soms hun hoofddoek afdoen, boerenkool proberen te eten, maar niemand die het merkt. Die last hebben van posttraumatische stress. Voor hen mogen wij een plek bieden van warmte, van welkom en van ontmoeting. Dat juist dat veel voor hen betekend zien we elke keer weer als we ze ontmoeten en er een klein beetje licht gloort in hun ogen.

KIC in Plaswijck

Krimpenerwaard Intercultureel in het Plaswijck Park

Vrijwilligers

Het is niet makkelijk allemaal, ook niet voor al onze vrijwilligers. Het maakt ons als vrijwilligers geen betere mensen. Soms eerder ongeduldig en gefrustreerd. Het maakte ons wel toegewijd. Ik hoop en wens dat we dat volhouden met elkaar. Dat onze vluchtelingen het vol houden om door te zetten in het opbouwen van hun bestaan hier.

Bij deze willen wij, als bestuur van onze stichting, alle vrijwilligers heel hartelijk danken voor hun inzet in 2015. Geweldig de toewijding die jullie hebben laten zien!

loesje-vrijwilligerswerk-klein1

Wens 2016

Graag sluiten we af met een wens voor 2016. Een wens die zo prachtig verwoord wordt door Claudia de Breij. Het nummer uit 2011 stijgt enorm in de #top2000, tot een vierde plek in 2015! Hartverwarmend dat dit lied zoveel Nederlanders iets doet. Wij wensen dat alle vluchtelingen in Nederland de stemmers op dit lied zullen ontmoeten. En dat ze mogen vragen: “Mag ik dan bij jou?”.

Wij wensen u allen een warm en toegewijd 2016!

Deel dit Bericht