5 jaar KIC, Samen groeien, samen bloeien

In juni 2020 bestaan wij, Krimpenerwaard Intercultureel (KIC), 5 jaar!! En wat hadden we dat graag samen met u gevierd. Gevierd met heerlijke internationale hapjes, gevierd met muziek en dans. Maar helaas, door Corona kunnen we nu niet met zoveel mensen bij elkaar komen. Daarom heeft u van ons via de post een boom ontvangen. U krijgt deze omdat u als statushouder, vrijwilliger, werknemer of partner organisatie heeft bijgedragen aan Groei.

Groei

Deze boom staat symbool voor de groei van KIC. Want in die 5 jaar heeft Krimpenerwaard Intercultureel een enorme groei doorgemaakt, van een handvol vrijwilligers naar een organisatie met 2 medewerkers en zo’n 100 vrijwilligers. Die groei hebben we niet gerealiseerd omdat wij zo graag een grote organisatie wilden. Die groei is voortgekomen uit onze passie die we al in het eerste jaar op papier gezet hebben: “KIC zet zich in voor het stimuleren van de interculturele ontmoeting van mensen uit andere culturen in onze gemeenschap om de integratie en participatie van deze mensen te bevorderen”. Een moeilijke zin, maar nog steeds zo waar. Alle medewerkers en vrijwilligers zetten zich enorm in voor statushouders in de gemeente Krimpenerwaard. In 2019 was KIC betrokken bij ruim 300 (!) bijeenkomsten van 3 personen en meer. De ontmoetingen van de taalmaatjes zijn hier nog niet in meegeteld! Als je dan terugkijkt naar de start met nog geen 50 ontmoetingen in het eerste jaar, dan mogen we dankbaar zijn voor de enorme groei.

Dank

Dankbaar zijn we ook voor de groei van statushouders in de Krimpenerwaard. Jullie zijn zelf enorm gegroeid! Soms een beetje samen met ons. Jullie sociale contacten zijn uitgebreid. Het spreken van onze Nederlandse taal gaat steeds beter. Veel hebben jullie geleerd over de Nederlandse cultuur en gewoonten. En een aantal van jullie heeft ook een baan of taalstage gevonden samen met KIC.

Als KIC zijn we ook gegroeid in de samenwerking met onze partner organisaties zoals Gemeente, Vluchtelingenwerk, Bibliotheek en Welzijnsorganisaties. Aan het begin was het soms best even spannend. Inmiddels werken we op een prachtige manier samen. Samen in het belang van de statushouder. Daarom een woord en blijk van dank aan al onze partners. Samen zijn we gegroeid, samen staan we voor de groei en bloei van de mensen voor wie wij het doen!

Bloei

De boom die u gekregen heeft zien wij als symbool voor de statushouder hier in de Krimpenerwaard. Opgegroeid in een land, vaak ver hier vandaan. Maar zijn daar ontworteld, er was geen ruimte meer voor groei. Voor de veiligheid zijn zij gevlucht. Nu mogen ze hier in Nederland een nieuw, een veilig bestaan opbouwen. Aan het begin is dat vaak erg moeilijk. De taal leren kennen, de gewoonten in Nederland leren. De blaadjes kunnen wel eens een beetje gaan hangen. De wortels van de boom zoeken nieuw houvast in de Nederlandse grond. Als KIC willen wij er voor hen zijn. Ze elke keer genoeg water geven zodat de blaadjes weer gaan schitteren. Daar kan de statushouder van genieten, en alle mensen om hen heen!

Tenslotte, plant deze boom op een prachtige plek. Verzorg ‘m goed. Probeer net als KIC, de boom aandacht en zorg te geven. Opgeven is geen optie! En als de boom straks gegroeid is, en bloeit. Geniet er dan van, en denk nog eens na hoe wij samen verder kunnen groeien. Want samen willen wij groeien zodat statushouders bloeien!

Prijsvraag

Speciaal voor statushouders is er een Prijsvraag. Voor u is het planten van deze boom in uw tuin misschien best wel lastig. Weet u niet hoe u de boom moet planten? Vraag het in de app groep, er is vast iemand die er wel heel handig in is!
Speciaal voor u hebben wij nog iets extra’s! We gaan samen een wedstrijd doen. Een foto wedstrijd. Maak een mooie foto als u de boom gaat planten, of daarmee klaar bent. Stuur deze foto naar info@kicnetwerk.nl, of in de appgroep.
Het bestuur gaat een keuze maken uit deze foto’s. De drie mooiste foto’s winnen een PRIJS! U wint dan een geheel verzorgde spelletjesmiddag op een boerderij voor het hele gezin! Uiteraard zorgen wij dan voor eten en drinken. Dat wilt u toch ook winnen?!
Plant daarom snel uw boom en stuur uw foto op. Wij zijn benieuwd naar jullie foto’s!!

Hoe plant ik een boom?
Graaf een gat
Plaats de boom in het midden van het gat
Schep de grond weer om de boom heen
Geef de boom de eerste weken elke dag water!
In de weken daarna ook als het droog is.